Wim van Ophem is autonoom fotograaf.

Afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, Fotografische Vormgeving,  (1997-2002)  In zijn werk staat, veelal, de mens en zijn omgeving centraal. Van Ophem heeft zijn eigen manier gevonden om een verhaal te vertellen dat niet over die anderen gaat, maar uiteindelijk over ons zelf en over hoe wij naar de wereld en naar ‘de ander’ kijken.
Hij werkt aan verschillende projecten, onder andere Doodgewoon, een project over de laatste levensfase, ouderdom, ziekte en het stervensproces. Wondering, gaat over mensen met een verstandelijke beperking in hun woon omgeving, Voor het project  Inside heeft hij foto’s gemaakt van zijn omgeving en objecten die voor hem een grote emotionele betekenis hebben. Deze betekenis wil hij in zijn geheel loskoppelen van de wijze waarop de kijker, naar zijn idee, deze foto’s ervaart.
De projecten ontstaan niet vanuit een van tevoren bedacht concept, maar ontwikkelt zich meer organisch. Door dingen te maken vanuit een verwondering  en het resultaat te analyseren en evalueren ontstaat er een nieuw project(en), wat meestal meerdere jaren in beslag neemt.

www.wimvanophem.nl
w.ophem@planet.nl