Frank Åsnes

Frank Åsnes van 24 februari t/m 9 april 2016 ‘Ruimte Licht en Schaduw’

frank_asnes_voorkant
De Noorse kunstenaar Frank Åsnes (geboren 1962) woont en werkt al jaren in Nederland en in Noorwegen. In de W45kunstruimte in Goes laat hij twee type beelden zien.

Op de vloer van de ruimte staat een groot kleurrijk sculptuur (afmeting: 225x290x225 cm). Het bestaat uit een constructie van losse onderdelen gemaakt van wit karton, die bekleed is met ongeveer 15.000 wasknijpers. Deze zorgen er voor dat de losse onderdelen aan elkaar zitten en zo een dragend geheel vormen. Ze geven het beeld als het ware een huid. De positie van de kijker bepaalt of het beeld transparant of doorzichtig overkomt, of juist als een dichte huid die als muur ervaren wordt.

Aan de wanden hangen witte beelden die een duidelijke relatie aangaan met het grote gekleurde beeld. Dit zijn ook constructies van wit karton, echter deze zijn open en doorzichtig. Ook bij deze werken is de positie van de waarnemer heel bepalend voor hoe ze worden ervaren. Het licht, de schaduw en de lege ruimte spelen hierbij een belangrijke rol.

De kunstenaar heeft beelden gemaakt die een relatie aangaan met de tentoonstellingsruimte, en vooral met het licht dat van buiten door de grote ramen van meerdere kanten binnenvalt. Het zijn allemaal symetrische beelden, abstracte vormen, die vooral associaties oproepen met architectuur en natuur. Het werkproces is voor Frank Åsnes heel belangrijk en hij maakt dit zichtbaar in de beelden, hij wil laten zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Vooral bij de werken aan de muur is duidelijk te zien hoe ze vanuit het tweedimensionale vlak als het ware uitgroeien tot ruimtelijke beelden. En ook hoe alles met de hand is gemaakt, sporen van berekeningen en hulplijnen zijn nog zichtbaar. Dit maakt dat de aandacht en consentratie, die bij het maken nodig was, voelbaar wordt.

De tentoonstelling biedt de bezoeker de mogelijkheid om anders te gaan kijken naar ruimte en realiteit.

Tentoonstelling loopt van 24 februari t/m 9 april 2016. Officiële opening zaterdag 19 maart door Hans Overvliet (galleriehouder/tentoonstellingsmaker/curator van Ruimte Caecuur in Middelburg)

foto’s
cv