Zomaar een takje…

De beeldwereld van Sandra van der Meulen

Volmaakte kalmte – dat is de eerste indruk van al die vloeiende lijnen en vlekken. Ze stromen voorbij als een wolkje en verdwenen in de verte. Een vluchtig moment  en de eeuwigheid. Hier en daar een takje, een touwtje… Je ziet dat allemaal dagelijks en gaat eraan voorbij, je merkt dat alles nauwelijks. Maar geplaatst in een andere context vertelt het takje een verhaal over de wereld van grote bomen, wind en zon.

De beeldtaal van de werken van Sandra van der Meulen is gereduceerd tot lijn, vlek en leegte. Leegte krijgt de nadruk en fungeert niet alleen als ontwerpelement maar heeft ook een diepere betekenis. In kosmogonische mythen is leegte een begin van de wereld, voor Giorgio de Chirico was de leegte de plaats van al het mogelijke gebeuren, witte achtergrond van het  Zwarte vierkant van Malevich staat voor de onsterfelijkheid… In Tekens van het Leven van Sandra van der Meulen is de leegte de natuur zelf, onvindbaar maar present.

De natuur schijnt door de bijna monochrome kleuren, de subtiele toongradaties geven de ruimte voor interpretaties en fantasieën. Soms verspreidt kleur zich over het hele oppervlak en lijkt een eigen leven te leiden…

Formele en coloristische purisme maakt de werken van Sandra van der Meulen  toch niet makkelijk leesbaar. De wereld van Tekens van het Leven heeft eigen maatstaven en oriënteren, en is gebaseerd op de verheerlijking van de natuur – het pantheisme, met de opvatting van de Goddelijke aanwezigheid in alle scheppingen. In die context wordt een takje een openbaring.

Fascinatie door de almacht en de eeuwige harmonie van de natuur vormen een grote reserve aan innerlijke kracht van de werken van Sandra van der Meulen.

Website van Sandra van der Meulen