Lucy de Graaf

Lucy de Graaf – kunstenaar/illustrator/docent

Opleiding Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) te Gent, afdeling beeldhouwen, afgestudeerd begin jaren ’80. Al tijdens de studie maakte Lucy boeken bij de beelden en verzamelde tekeningen en foto’s in Bestiaria, Journaals enz. Na jaren van experimenten en exposities, waarbij tekenen en schilderen de hoofdactiviteit vormde was het duidelijk dat haar grote kracht ligt in het illustreren.

Sinds medio jaren 80 werkt zij voor verschillende (educatieve) uitgevers en instanties, waaronder Wolters Noordhof, van Goor, Kwintessens en Malmberg.
– Cartoons voor nieuwsbrieven van div. organisaties.
– Illustraties voor ‘De dansschoenen van Derk’, bij tekst van Mieke Lemmens ( niet in druk).

– Illustraties bij  lesmateriaal
-Illustraties bij: ‘Thomas, de vlieger en de luie wind’, bij tekst van Frank Roemers.

-In de jaren ’90 maakte Lucy een serie aquarellen bij versjes en verhaaltjes voor Sesamstraat.
-Van de kinderboeken die zij illustreerde is vooral het Italiaanse ‘Romeo e Guillietta’ opmerkelijk. Alle personages zijn dieren en in de zwart-witte tekenstijl zijn de echo’s te vinden van 18e eeuwse gravures (Gustave Doré.) De 52 afbeeldingen zijn opgevat als toneelstuk, met wisselende decors en ‘camera’ werk dat herinnert aan de vroege stomme films.

De huidige tentoonstelling zijn de illustraties voor een prentenboek bij een educatieve methode van Kwintessens. ‘Het geheim van de zon’, bevat 12 spreads bij tekst van Anna Wiltink.

Illustratie Lucy de Graaf uit Geheim van de zon – Anneke Wiltink

Het meisje Attje is de hoofdpersoon in het verhaal, ze moet op zoek naar de zon, die al zo lang weg is en krijgt daar in meer- en mindere mate goede hulp bij van Mees, Eekhoorn en Raaf.