2024 Henk Keukelaar

Overzichtsexpositie Hans Keukelaar 1960-heden

Zijn belangstelling voor kunst ontstond in de jaren 50 dankzij Hans van der Spoel, tekenleraar van het Goese Lyceum en landelijk bekend gouache schilder. Van hem leerde hij basisvaardigheden en vooral Kijken.

Naast het lesgeven in het onderwijs in Weesp volgde hij begin jaren 60 de kunstopleiding Middeloo, de academie voor beeldende Kunst in Amersfoort.

Inspiratie: Hij is altijd sterk geboeid door niet-Europese culturen, vandaar reizen naar Centraal- en West Afrika, China, Mongolië, Laos, India, Indonesië en helaas nog niet naar Japan. Hij zoekt hun leefwereld, de verbeelding ervan en hun poëzie.

Werk: Hij is geboren in Kloetinge (1936). Op de lagere school tekende hij al. Op de HBS in Goes kreeg dat meer vorm. Tijdens zijn werk in het onderwijs bezocht hij musea, volgde alle belangrijke tentoonstellingen en dat laatste doet hij nog steeds.

Schilderen: Bij zijn schilderwerk is de werkelijkheid meestal uitgangspunt, maar een vrije interpretatie is vanzelfsprekend. Het inleven in het onderwerp, gemaakte krabbels, foto’s met daarbij soms muziek vormen de ingrediënten voor zijn schilderen.

In de jaren 70 is hij terug gekomen in Zeeland, natuur en landschappen werden steeds belangrijker. De basisnatuur is bijna altijd ontstaan met behulp van de mens, ook in Zeeland; boeren en Waterschap zijn uiterst belangrijk, waarbij de Stichting Zeeuws Landschap grote invloed heeft. Enkele voornbeelden: Zwaakse Weel, Schenge, Rattekaai, Bokkegat, Yersekse Moer, inlagen, schorren en slikken, vliedbergen, de hele Zak van Zuid-Beveland, oude oesterputten langs de dijk van Kattendijke naar Wemeldinge, zijn geliefde plek, de Kattendijkse Dee.

Technieken: Vanaf begin heeft hij gewerkt op papier: de verf is een soort plakkaatverf; gouache. Gouache: verf, met water gemengd op papier. De gouache wordt altijd ingelijst achter glas, omdat het werk anders mat overkomt. De laatste jaren werkt hij ook op doek met acrylverf.

De expositie loopt van zaterdag 13 januari 2024 tot en met zaterdag 2 maart 2024 in de Kunstuitleen de Bevelanden, Westwal 45 4461 CM Goes. www.kunstingoes.nl

De opening is op zaterdag 13 januari 2024 15.00 uur. U bent van harte welkom.