2023 Ton Lamper

Ton Lamper exposeert zijn grafisch werk in Kunstuitleen de Bevelanden Goes.

Vanaf 3 november is het grafisch werk van Ton Lamper te zien in de Kunstuitleen de Bevelanden. Het grafisch werk beperkt zich niet alleen tot het platte vlak, maar wordt ook toegepast in objecten. Een belangrijke plek in deze expositie wordt ingenomen door de serie linoleumsneden De Vloed die afgelopen zomer te zien was tijdens de tentoonstelling ‘Nooit meer een ramp als in ‘53’ in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. De grote linoleumsneden werden gemaakt na een Open Call van het Watersnoodmuseum. De opdracht was een werk te vervaardigen waarin de herinnering aan de watersnoodramp en aandacht voor de klimaatverandering en zeespiegelstijging wordt verbeeld. Van de 141 inzendingen op de Open Call was het werk van Ton Lamper, samen met dat van 5 andere kunstenaars, geselecteerd. Het kunstwerk De Vloed bestaat uit 5 grote linosneden die samen één grote golf vormen. Losse beelden naast elkaar waardoor een filmisch effect ontstaat dat de beweging benadrukt. Beweging is één van de belangrijkste uitgangspunten in het werk van Ton Lamper.

Naast beweging valt met name bij de kleurenetsen de veelheid van afbeeldingen in één werk op. Vooral de grote etsen zijn verzamelingen van afbeeldingen over en door elkaar. Meerdere drukgangen leveren een beeld op dat lijkt op een collage waarbinnen talloze combinaties en associaties mogelijk zijn. De opeenstapeling van beelden kan men vergelijken met de beelden die ons door de moderne media in hoog tempo worden gepresenteerd. Een ieder fixeert uit dat grote aanbod van beelden die zaken die hem of haar boeien. Daarbinnen vormt de mensfiguur vaak één van de belangrijkste onderdelen. Uit de soms filmisch aandoende afbeeldingen blijkt de fascinatie voor de menselijke anatomie en bewegingen van het lichaam. Verschillende opvattingen over kunst en tegenstellingen in de kunst: kunst als een plat vlak met kleuren en vormen of als suggestie van een ruimte of ruimtelijkheid, abstract tegenover figuratief, picturaal tegenover lineair en de toepassing van zelfbedachte beelden in combinatie met bestaand beeldmateriaal, worden ondanks de sterke contrasten verwerkt tot een eenheid.

Ton Lamper combineert in zijn werk vaak meerdere grafische technieken zoals: de lijnets, kleurenets, kartondruk, linoleumsnede en houtsnede. Door de combinatie van verschillende technieken is het afdrukken van het werk tamelijk ingewikkeld. Meerdere drukgangen zijn noodzakelijk voor het uiteindelijke resultaat. De linosnede is een belangrijk onderdeel van de expositie. Opgebouwd uit twee drukgangen en volledig met de hand afgedrukt op Japans rijstpapier.

Het materiaal zink en de aangetaste huid van etsplaten zijn aanleiding geweest om deze toe te passen in objecten. In de loop der jaren is een bijzondere collectie voorwerpen ontstaan die nu bij elkaar als onderdelen van een schatkamer in één van de vitrines van de Kunstuitleen worden gepresenteerd.

De expositie loopt van 3 november t/m 21 december in Kunstuitleen de Bevelanden, Westwal 45 4461CM Goes.

Openingstijden
woensdag t/m vrijdag 13.00 – 17.00u.
zaterdag 10.00 – 14.00u.

www.tonlamper.nl