2023 Silvia Kooman

Deze kunstenaar uit Geersdijk maakt schilderijen die geïnspireerd zijn door de natuur. En meer specifiek legt ze in haar werk een zoektocht af naar het wezen van groei. Ze maakt daarbij geen natuurgetrouwe weergave van planten en bloemen. Haar schilderijen zijn veeleer een eerbetoon aan “het plant-achtige” en het organische van de natuur, aan levenslust en het tot bloei komen. De wonderlijkste combinaties blijken mogelijk: een lelie ontworstelt zich aan haar vijgentakken, citroen-achtige vormen hangen zwaar en gebroederlijk naast kastanje-bollen.

Silvia Kooman heeft haar opleiding gehad aan de kunstacademie in Eindhoven en aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Eigenlijk heeft ze haar hele leven al geschilderd en is ze betrokken geweest bij allerlei kunstenaarsinitiatieven in Noord Brabant. Ze heeft les gegeven in beeldende vorming in Eindhoven en Vlissingen. In het Van Abbe museum verzorgde ze rondleidingen en workshops. Sinds ze in Geersdijk woont, legt ze zich voornamelijk toe op het schilderen.

Haar schilderijen hebben zachte kleuren, een grote transparantie en een gelaagdheid. Planten, groei en groeikracht zijn vaste elementen in haar werk. Silvia: “Ik houd van de natuur, van wandelen en wroeten in de tuin. De cycli die in de natuur heel duidelijk zichtbaar zijn, vind ik interessanter dan alleen het perfecte plaatje. Ook het knakken van stengels bijvoorbeeld of het afsterven van bladeren kunnen heel boeiend en positief zijn. In een mensenleven zie je die cycli misschien minder duidelijk. Maar ook voor mensen geldt dat je energie kunt halen uit bijvoorbeeld tijden dat je je terug moet trekken. Die leren je dat weerbaarheid beperkt is en dat je kwetsbaar opstellen ook een kracht is.”


Het schilderen is voor Silvia Kooman een avontuur, een zoektocht vol gelaagdheden.