Marjan van den Bos – Regisseur/Producent Documentaires

-Waarom heb ik Marjan gevraagd en op 13 januari 2018 de opening te doen?-

Marjan woont in Middelburg en ze komt uit Goes.
Haar opleiding heeft ze genoten aan de Technische Universiteit te Delft waar ze is afgestudeerd als Ir. Bouwkunde met als specialisatie Volkshuisvesting en Stedenbouw.

Een mooi citaat van J.W. Neutelings uit 2012 kom ik tegen uit de periode dat Marjan “Directeur Projecten MVGM” was: “Het gebouw maakt deel uit van een stad, een dorp, een landschap, is deel van een geschiedenis. Het is meer dan alleen een financiële entiteit en bouwvolume en een post aan de creditzijde”.

De documentaire “De verhuizende schuur” (premiere 14-09-2012), door Theo Rietveld en Marjan van den Bos, gaat over hergebruik/herbestemming van agrarisch erfgoed, hier 18e eeuwse Zeeuws-Vlaamse Schuren.

De documentaire “Zoenoffer”, een portret van de Hedwigepolder, is eveneens gemaakt door Marjan van den Bos dit keer samen met Bo van Scheyen. Deze is in premiere gegaan op 12-09-2017 tijdens  “Film by the Sea” in Vlissingen. “Zoenoffer” is inmiddels op verschillende plaatsen in Zeeland te zien geweest, o.a. in Podium ‘t Beest te Goes.

Door het project Atelier Hedwige ben ik in contact gekomen met Marjan. In dit project geven kunstenaars een beeld van de schoonheid van de Hedwigepolder zoals deze nu nog bestaat. Deze polder zal in de toekomst ingrijpend veranderen. De eerste expositie van werken die over de Hedwigepolder gaan is van 6 april t/m 27 juni 2018 te zien bij Covra, Nieuwdorp.

Waarom heb ik Marjan gevraagd en op 13 januari 2018 de opening te doen?

Waarschijnlijk omdat we beiden staan voor iets dat betrekking heeft op ingrijpen van de menselijke hand in het bebouwde en onbebouwde landschap. Marjan heeft liefde voor architectuur die soms dreigt te verdwijnen. Ook ik kan me daar zeker in vinden.

Ook de passie voor het ongerepte land is iets wat we delen. Het lege verlaten land is vaak in mijn werken te vinden.

In het voorjaar van 2017, heb ik een geweldige rondleiding gehad in de Hedwigepolder door Marjan van den Bos en Onno Rottier (planoloog, historicus en kunstschilder ). Marjan en Onno hebben mij de prachtige plekken laten zien die interessant zouden kunnen zijn om een schilderij van te maken. Deze rondleiding heeft mij zeker geïnspireerd en naar aanleiding ervan zijn er tal van schilderijen ontstaan. Onno Rottier heeft samen met zijn vrouw mij allerhartelijkst ontvangen. (Leuke bijkomstigheid is dat we dezelfde achternaam dragen en we zijn zeker familie volgens Onno, hij heeft genealogisch onderzoek gedaan naar deze familienaam en daar is ook een boekwerk over verschenen.)  Onno heeft als historicus veel kennis over de geschiedenis van de Hedwigepolder en weet daar op een boeiende manier over te vertellen. Verder heb ik zijn schilderijen in de stijl van de Vlaamse primitieven mogen aanschouwen. Hij heeft o.a. een schilderij gemaakt met een tafereel van het Middeleeuwse dorp Casuwele. Dat is een schilderij dat n.a.v. het Hedwigeproject is gemaakt.

Marjan en Onno hebben het plan om een boek te gaan schrijven over deze prachtige omgeving. Marjan en Onno hebben mijn enthousiasme weten op te wekken voor de bijzondere beelden die de Hedwigepolder te bieden heeft.

Nadat ik haar vroeg of zij opening van mijn tentoonstelling zou willen doen, reageerde ze heel erg spontaan. Dank je wel, Marjan!