2019 Wie was Gerard Menken

Wie was Gerard Menken

Gerard Menken werd op 21 augustus 1919 in Scherpenzeel geboren.
Later verhuisde hij o.a. naar Zaltbommel, trouwde en kreeg 3 kinderen.

In Zaltbommel was hij organist van de St. Maartenskerk (van 1948-1962) en soms speelde hij op het carillon van de stad. Hij gaf muziek- en tekenles. In 1955 had hij in de plaatselijke boekhandel zijn 1eexpositie. Alhoewel muziek zijn belangrijkste bron van inkomsten was lag zijn grote passie bij de schilderkunst.

Gerard ontmoette allerlei kunstenaars en van een van hen, Truus van Hettinga Tromp, erfde hij enkele schilderijen en haar schilderkist. Ondertussen schilderde Gerard landschappen, stads- en havengezichten, stillevens en portretten. Zijn werk begon figuratief en ook abstract werken ging hem goed af.

Eind zestiger jaren verhuisde Gerard Menken naar Kloetinge, hij trouwde met Hennie Kreiter, samen kregen zij een zoon. Gerard gaf les en werkte in zijn eigen atelier.  Gerard overleed op 4 september 2004 in Kloetinge.

Hennie woont nog steeds in hun huis aan het Marktveld in Kloetinge.
Het huis is schilderachtig mooi ingericht met nog heel veel kunst van Gerard aan de muur. In zijn atelier kun je nu als gast slapen in B&B Kloetings Tuincafé.

Gerard Menken heeft ongelooflijk veel werk gemaakt, tekeningen, aquarellen en schilderijen. Zijn werk is te zien in o.a. Nederland en Frankrijk. Het hangt bij mensen thuis maar ook in musea en verzamelcollecties.